سلامتی

چای اسرار آمیز

به اشتراک بگذارید

چای سیاه در میان ایرانیان ارزش و منزلت خاصی دارد. انواع دیگری از چای نیز همانند چای سبز و چای ترش نیز وجود دارند که خاصیت‌های درمانی فراوانی دارند و موردی مناسب برای جایگزین کردن به جای چای سیاه هستند. امروز در جیمیتو به بررسی خواص چای ترش خواهیم پرداخت.

چای ترش از گیاه گل جامائیکا، گیاهی یک ساله و اندازه بوته‌هایی به ارتفاع ۲ تا ۳ متر و برگ‌های چند وجهی که رنگ زرد مایل به سبز با گل‌هایی به رنگ قرمز است، به دست می‌آید. در ایران این گیاه در مناطقی به‌مانند گلمورتی استان سیستان و بلوچستان کشت شده است. نام دیگر چای ترش، چای مکی است که به صورت وسیع در قسمت‌هایی از عربستان کشت می‌شود.

طعم چـای ترش و رنگ آن قرمز است. این نوشیدنی در سراسر دنیا شناخته شده است و اغلب به عنوان نوشیدنی درمانی در میان مردم شناخته می‌شود. گل این گیاه همان‌طور که مشاهده کردید دارای انواع اسم‌های مختلف است و به اسامی گوناگون در سراسر دنیا شناخته می‌شود. این چای دارای کافئین و کالری کم است.

در طب سنتی، چـای ترش به عنوان درمان فشار خون، بیماری‌های کبدی و تب مورد استفاده بوده است. همچنین در افریقا این گیاه برای درمان سرفه‌های شدید و گلودرد نیز کاربرد دارد. علاوه بر این، مصرف چای ترش به عنوان آنتی باکتری، ضد اسپاسم و از بین برنده زرداب و صفرا مؤثر بوده است. در تایلند این چای به عنوان درمان سنگ کلیه استفاده می‌شود. در ادامه به خواص چای ترش اشاره خواهیم کرد.

طرز تهیه چای ترش

طرز تهیه چای ترش به‌سادگی دم کردن چای سیاه است. مقداری از برگ‌های چای ترش را درون یک لیوان مخصوص دمنوش قرار دهید و آب جوش به روی آن اضافه کنید. اجاره دهید که برای مدت ۵ دقیقه چای دم بکشد. می‌توانید برای دم آوری بهتر، ۲۰ دقیقه لیوان را روی حرارتی ملایم به‌مانند سماور قرار دهید. طعم چای ترش، همان‌گونه که از اسمش پیدا است، ترش و ملس است؛ بنابراین می‌توانید از قند، شکر و نبات برای طعم دار کردن آن استفاده کنید.

البته بر اساس سلیقه خودتان می‌توانید طعم‌های مختلف دیگری به این چای اضافه کنید از جمله دارچین، میخک و زنجبیل از افزودنی‌های دلخواه و خوش‌طعم به چای است. در اضافه کردن زنجبیل احتیاط کنید چرا که این افزودنی در برخی موارد موجب بروز حساسیت شده است. در ادامه به خواص چای ترش اشاره خواهیم کرد.

مواد مغذی در چای ترش

یکی از خواص چای ترش این است که به صورت طبیعی کم‌کالری و بدون کافئین است. با توجه به پایگاه داده‌های موجود از چـای ترش در وزارت کشاورزی امریکا، چای ترش منبع عالی از مواد معدنی به‌مانند کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و روی است. همچنین ویتامین‌های فراوانی به‌مانند نیاسین و فولات نیز در آن وجود دارد که برای بهبود سلامت فردی لازم است. این چای منبع خوبی برای دریافت آنتوسیانین هست که برای درمان فشار خون بالا، سرماخوردگی و عفونت‌های دستگاه ادراری مفید است.

خواص چای ترش

خواص چای ترش که در بهبود زندگی و افزایش سلامتی انسان مؤثر هستند در ادامه معرفی شده‌اند. چـای ترش را در کنار دیگر چای‌های مورد علاقه خود قرار دهید تا خواص سلامتی بیشتری تجربه کنید.

چای تـرش یا چای مالمیر یا چای مکه با عنوان علمی Hibiscus Tea (چای روزل یا قرمز) از کاسبرگ گیاه چای ترش تهیه می‌شد و در بسیاری از مناطق دنیا به صورت سرد یا گرم خورده می‌شود. چای ترش دارای مزایای فراوان برای سلامتی انسان از جمله توانایی درمان فشار خون بالا، کلسترول خون بالا، اختلال در دستگاه گوارشی، سیستم امینی، مشکلات التهابی، بیماری‌های کبدی و همچنین کاهش بروز سرطان دارد. همچنین مصرف چای ترش موجب افزایش سوخت و ساز بدن و کاهش تدریجی وزن افراد نیز می‌شود. چای تـرش غنی از ویتامین C، مواد معدنی و آنتی اکسیدان است که به کاهش اختلالات تنشی و استرس در بدن کمک می‌کند.

کنترل فشار خون بالا

بر اساس گزارش‌های منتشر شده از انجمن قلب امریکا در سال ۲۰۰۸، مصرف چای ترش می‌تواند باعث کنترل فشار خود در افراد مستعد به فشار خون بالا شود. همچنین این انجمن اعلام کرد که یک‌سوم از آمریکایی‌های بزرگ‌سال در معرض ابتلا به فشار خون بالا هستند.

مطالعات دیگری در مورد چای ترش انجام شده است که در آن شواهدی مبنی بر وجود عوامل کنترل کننده فشار خون و کاهش دهنده بیماری‌های قلبی و عروقی در آن مشاهده شده است. بر همین اساس چای ترش می‌تواند برای افراد مستعد دارای فشار خون بالا و کسانی که در معرض بروز مشکلات قلبی به سبب فشار خون هستند، مفید است.

به علت وجود عوامل ضدالتهابی در چای ترش، بر اساس تحقیقات انجام شده، مصرف آن می‌تواند فشار خون را تا ۱۰ واحد کاهش دهد. برای مشاهده علائم بهبود با مصرف چای ترش، می‌بایست این چای را هر روز به مقدار ۳ فنجان و تا مدت چند هفته مصرف کنید. ادرارآور بودن این چای، باعث افزایش دفع آب از بدن و کاهش فشار خون بالا می‌شود. بنابراین این خواص چای ترش را هرگز فراموش نکنید.

خواص زیبایی چای ترش

از خواص چای ترش دیر زمانی است که به عنوان پاک کننده صورت و همچنین رفع کننده لکه‌های ناشی از تابش نور خورشید روی پوست استفاده می‌شود. چای ترش به صورت خوراکی یا به شکل ماسک به شما در این راه کمک خواهد کرد. همچنین کرم‌های به دست آمده از چای ترش در بازار وجود دارد که استفاده کردن از آن‌ها روی مناطق آسیب دیده از پوست باعث بهبودی تدریجی آن‌ها خواهد شد.

در صنعت تولید وسایل آرایشی و بهداشتی باور بر این است که خواص چای ترش باعث افزایش زیبایی پوست می‌شود. وجود انتی اکسیدان های فراوان در این ترکیب طبیعی و استفاده کردن از آن روی صورت و پوست روشی است که شما می‌توانید از آن و خواص چای ترش برای رسیدن به سلامتی استفاده کنید.

همچنین مطالعات زیادی وجود دارد که خواص چای ترش باعث می‌شود تا پوست شما و چربی روی آن به شکل کمتری در معرض حملات میکروبی و بروز مشکلات سلامتی پوست باشند.

دستورالعمل استفاده از خواص چای ترش برای پوست

مقداری گل خشک شده چای ترش را در هاون خرد کنید.

به آن یک قاشق غذاخوری عسل اضافه نمایید.

حال یک تا دو قاشق غذا خوری آب جوش به ترکیب اضافه کنید.

شیوه استفاده

زمانی که این سه ماده را به خوبی در هم ترکیب کردید، حاصل آن‌ها با هم یک مخلوط معجزه آسا برای درمان مشکلات پوستی با استفاده از خواص چای ترش و عسل خواهد بود. صورت خودتان را با آب گرم بشورید و این مرهم را روی نقاط آسیب دیده از پوست بکشید. حال به مدت ۲۰ دقیقه صبر کنید. سپس می‌توانید صورت خودتان را با آب گرم بشورید.

این مرهم به سرعت روی پوست شما تأثیر خواهد گذاشت به طوری که بعد از مدتی متوجه خواهید شد پوست شفاف و بدون لکی دارید. علاوه بر این پوست حالت ارتجاعی خود را دوباره پیدا می‌کند. آیا نیازی به بوتاکس خواهید داشت؟

جالب است بدانید که خواص چای ترش و گل‌های آن نه تنها به پوست شما بلکه به مو نیز می‌تواند سلامتی ببخشد. چای ترش دارای آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ارگانیک مفیدی برای ریشه مو است که دریافت کردن آن به شکل مرهم یا خوراکی باعث خواهد شد تا تارهای موی سالمی داشته باشید.

مطالعات زیادی روی خواص چای ترش انجام شده است که نشان می‌دهد مصرف کردن آن باعث خواهد شد که ریزش مو کاهش و همچنین رشد مو بهبود پیدا کند.

کاهش وزن

از دیگر خواص چای ترش این است که به کاهش وزن کمک می‌کند. لذا افرادی که دوست دارند وزن آن‌ها کاهش پیدا کند می‌توانند به جای چای سیاه از چـای ترش استفاده کنند. اگر غذاهای شما غنی از کربوهیدرات است بر اساس آنچه که محققان اعلام کرده‌اند، افزایش وزن خواهید داشت لذا می‌توانید از چای ترش به عنوان عاملی برای کاهش جذب نشاسته و گلوکز در بدن استفاده کنید. کاهش جذب این دو ماده ممکن است موجب لاغری شما شود، اگرچه این اتفاق برای شما به کندی صورت می‌گیرد.

در بسیاری از مواد خوراکی که مخصوص لاغری عرضه می‌شوند، اثراتی از چای ترش وجود دارد. چای ترش دارای عواملی است که تولید امیلاز در بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد. امیلاز ترکیبی است که جذب کربوهیدرات و نشاسته را کاهش داده و موجب لاغری می‌شود. به همین دلیل است که چای ترش را در اکثر ترکیبات لاغری مشاهده می‌کنید.

خواص چای ترش و میوه گل رز

از آنجایی که هدف ما در رسیدن به سلامتی مبارزه با رادیکال‌های آزاد است باید در این راه از هر روشی استفاده کنیم. مصرف کردن نوشیدنی‌ها از جمله این روش‌ها است. استفاده کردن از ترکیب چای ترش به همراه میوه گل رز به شما کمک خواهد کرد تا مقدار زیادی خیالتان از رادیکال‌های آزاد، آسوده باشد. این دو ترکیب در کنار هم مقدار زیادی ویتامین ث به همراه انواع خواص ضد میکروبی و باکتریایی دارند.

دستورالعمل استفاده از خواص چای ترش و میوه گل رز

ساده‌ترین روش استفاده از خواص چای ترش به همراه میوه گل رز تهیه کردن سرم صورت است. سرم صورت به دست آمده از این دو ترکیب به شکل محصولات زیبایی با عنوان‌های مختلف و قیمت‌های بسیار زیاد در بازار وجود دارد این در حالی است که شما می‌توانید آن را در خانه تهیه کنید. این ترکیب دارای مقدار زیادی ویتامین از انواع ویتامین‌های ث، آ و ای است که همگی دارای خواص انتی اکسیدانی هستند. این ترکیبات و وجود آن‌ها در بدن شما به سلامت پوست نیز کمک خواهد کرد.

در واقع ترکیب این دو ماده مهم با یکدیگر به عنوان بوتاکس طبیعی شناخته می‌شود. اغلب کسانی که از این ترکیب استفاده کردند در مدت زمان کوتاهی متوجه بازگشت طراوت به صورت و پوست خود بودند. این جوانی و طراوت محدود به زنان نیست و مردان نیز می‌توانند از این بوتاکس طبیعی استفاده کنند.

خواص چای ترش به شکل گل در این است که می‌تواند به شکل ماسک صورت، پوست شما را تمیز کند همچنین قادر است که تعادل اسیدیته در پوست را برقرار کند. به این ترتیب فعالیت میکروب‌ها و همچنین عوامل بروز دهنده التهاب‌های پوستی کاهش پیدا می‌کند.

از سوی دیگر الفا هیدروکسیل و اسیدآمینه‌های موجود در گل چای ترش عناصر حیاتی برای سلامت پوست هستند که با استفاده از چای ترش و همچنین ترکیب کردن آن با میوه گل رز به سادگی از آن‌ها بهره‌مند خواهید شد.

کاهش کلسترول

یکی از خواص چای ترش این است که برای کاهش کلسترول بد موجود در رگ‌های خونی شما موثر است. بدن دو نوع کلسترول در خود است: کلسترول خوب و بد. کلسترول خوب برای انجام واکنش‌های بدن لازم است و کلسترول بد موجب بروز مشکلات قلبی و عروقی می‌شود. عامل اصلی انسداد رگ‌ها در بدن وجود کلسترول مضر است. خوردن چای ترش و پرهیز از مواد غذایی چرب، می‌تواند به میزان زیادی از بروز احتمال گرفتگی رگ‌ها و سکته‌های قلبی جلوگیری کند. خاصیت هیپوگلیسمی چای ترش برای افرادی که دارای قند خون هستند نیز مفید است و موجب کاهش قند خون در بدن می‌شود. هیپوگلیسمی به افت قند خون به زیر شصت گفته می‌شود.

بر اساس مطالعات انجام شده بر روی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، مصرف چای ترش موجب کاهش کلسترول، تری گلیسیرید و لیپوپروتئین کم چگال شده است که در نهایت احتمال بروز مشکلات غیرقابل پیش‌بینی به‌مانند سکته قلبی کاهش می‌یابد.

خواص چای ترش و محافظت از کبد

از جمله مهم‌ترین ترکیبات موجود در چای ترش، آنتی اکسیدان است. مصرف چای ترش با توجه به وجود آنتی اکسیدان‌ها، سلامتی کبد را تضمین و موجب کاهش احتمال بروز بیماری‌های کبدی می‌شود. آنتی اکسیدان‌ها علاوه بر تأمین سلامتی کبد، وظایف دیگری در بدن شما بر عهده دارند که اصلی‌ترین آن کاهش احتمال بروز واکنش‌های اکسیداتیو در سلول‌های بدن است. با اطمینان زیاد می‌توان گفت که مصرف چای ترش موجب افزایش سطح سلامتی افراد در طول زندگی می‌شود.

خواص ضد سرطانی چای ترش

همان‌طور که مطالعه کردید، چای ترش دارای مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که اغلب در غالب مواد مغذی به‌مانند ویتامین در بدن تأمین می‌شوند. چای ترش به‌واسطه داشتن آنتی اکسیدان کافی، به عنوان عاملی برای کاهش احتمال بروز سرطان و تومور نیز شناخته شده است. بر اساس تحقیقات انجام شده در دانشگاه علوم پزشکی تایوان، مصرف چای ترش موجب کاهش رشد تومورهای سرطانی شده است.

سرطان بیماری است که در نتیجه اختلال در ساختار سلولی به وجود می‌آید. در طی این بیماری، سلول سالم به علت واکنش‌های اکسیداتیوی که با رادیکال‌های آزاد انجام می‌دهد، دچار اختلال رشد شده و به صورت بدون برنامه ریزی شده، شروع به تکثیر می‌کند. وجود عواملی به‌مانند انتی اکسیدان، خطر بروز آسیب‌های رادیکال آزاد را با خنثی کردن آن‌ها کاهش می‌دهد.

تصوری در مورد خواص چای ترش

در برخی از سایت‌ها گفته شده است که چای ترش می‌تواند باعث از دست دادن هوشیاری و همچنین حالت‌هایی شبیه به مستی شود. در ادامه همچنین افزوده شده که مصرف کردن چای ترش برای کسانی که نیاز به فعالیت ذهنی و همچنین تمرکز مانند رانندگان و افرادی که با ماشین‌آلات برنده سر و کار دارند، خطرناک است. آیا این واقعیت است؟

این گفته‌ها در مورد چای ترش تقریباً بی معنی و خلاف واقعیت هستند. اما نباید فراموش کردن که خوردن چای ترش باعث آرامش بخشیدن به افراد می‌شود. شاید باید به توصیه متخصصان در این مورد توجه کرد. خواص چای ترش بیش از این است که بخواهیم به شکل موردی در مورد عوارض آن صحبت کنیم.

اگر با مصرف کردن چای ترش احساس کردید که نمی‌توانید تمرکز کنید، مصرف کردن آن را رها کنید و با پزشک خود در این مورد مشورت داشته باشید. در مورد عوارض دیگر چای ترش باید به این مورد اشاره کرد که مصرف کردن آن همراه با برخی از داروها منجر به بروز عوارض جانبی می‌شود.

کاهش درد عضلانی

یکی از خواص چای ترش این است که به عنوان کاهش دهنده درد عضلانی استفاده می‌شود. زنان و دخترانی که دردهای ناشی از گرفتگی عضلانی به هنگام عادت ماهانه تجربه می‌کنند، می‌توانند از چای ترش برای کاهش درد بهره بگیرند. علاوه بر این، مصرف چای ترش، اختلالات هورمونی به‌مانند تغییرات خلقی، افسردگی و تنش را کاهش می‌دهد.

درمان افسردگی با خواص چای ترش

یکی از خواص چای ترش این است که دارای ویتامین و مواد معدنی به‌مانند فلانوئید است. مصرف چای ترش با دارا بودن این عوامل، موجب کاهش افسردگی در افراد می‌شود. چای ترش مصرف کنید تا آرامش بیشتر داشته باشید و از خطر بروز افسردگی‌های فصلی و تنش‌های محیطی در امان باشید. کاهش افسردگی و استرس کیفیت زندگی را بهبود می‌بخشد.

بهبود هضم و گوارش

بسیاری از مردم چای سبز را به عنوان عاملی برای بهبود هضم و افزایش ادرار استفاده می‌کنند. چای ترش می‌تواند در درمان یبوست نیز مؤثر باشد. بهبود عملکرد سیستم گوارشی موجب کاهش درصد بروز سرطان‌های مختلف روده و معده می‌شود.

عوارض جانبی مصرف چای ترش

هرچند خواص چای ترش بسیار زیاد است اما مصرف زیاد آن می‌تواند باعث بروز مشکلات و عوارض جانبی شود که باید هنگام مصرف آ بسیار محتاط بود و حتما با پزشک مشورت کنید و در مصرف آن زیاده روی نکنید.

فشار خون

کسانی که فشار خون پایین دارند، می‌بایست در مصرف چـای ترش احتیاط لازم را داشته باشند تا دچار کاهش ناگهانی فشار و بروز مشکلاتی به‌مانند سرگیجه و حالت خفگی نشوند.

بارداری

چـای ترش برای بانوانی که باردار هستند یا قصد بارداری دارند، توصیه نشده است. لذا برای مصرف چای در دوران بارداری و قبل از آن می‌بایست با پزشک خود مشورت کنید.

اثر هالوژنیک

برخی از افراد با مصرف چای ترش، احساس منگی و توهم‌زایی دارند. لذا خوردن چـای ترش به هنگام رانندگی و کارهایی که نیاز به تمرکز بالا دارد، می‌تواند مشکل‌زا باشد.

آلرژی

نشانه‌هایی به‌مانند خارش در پوست، گرمی ناگهانی بدن و مشکلات سینوسی از مشکلاتی است که با آلرژی به چـای ترش به وجود می‌آید. لذا اگر برای بار اول می‌خواهید چـای ترش بنوشید، آن را به مقدار کم بخورید.

چـای ترش را به‌مانند دیگر دم‌نوش‌ها به صورت روزانه در وعده‌های نوشیدنی خود قرار دهید و از خواص مفید آن لذت ببرید. از آنجا که چای ترش دارای اسید مالیک، اسید تارتار و اسید سیتریک است شما با مصرف آن، سیستم ایمنی قوی‌تر، کلسترول خون و مسائل گوارشی کمتری را در طول مدت‌زمان مصرف چای ترش تجربه خواهید کرد. سالم و تندرست باشید.

چطور چای ترش طبیعی داشته باشیم؟

تا اینجای کار در مورد چای ترش صحبت کردیم اما آیا می‌دانستید که خودتان هم می‌توانید به سادگی چای ترش خانگی درست کنید؟

گل چای ترش از گل خشک شده ختمی به دست می‌آید. در ادامه با روش خشک کردن و حاصل شدن یک چای ترش خشک آشنا خواهید شد.

دو روش شناخته شده و عملی برای خشک کردن گل‌های ختمی وجود دارد. اولین کار این است که حدود ۳ تا ۷ روز آن‌ها را در معرض آفتاب قرار دهید و سپس آن‌ها را در زمان عصر جمع‌آوری و دوباره با بالا آمدن خورشید جلو آفتاب قرار دهید. برداشتن گل ختمی در شب به این دلیل است که شبنم به گل جذب شده و کار شما را در خشک کردن خراب می‌کند. راه دیگر این است که گل‌های ختمی را درون فر با دمای بالا قرار دهید.

خشک کردن در فر

کاسبرگ‌های ختمی را جدا کنید و روی دیسی که قرار است آن را درون اون یا فر قرار دهید، بچینید. خشک شدن کاسبرگ‌ها در این حالت نیز اتفاق می‌افتد اما زمان آن بسیار طولانی‌تر است. بنابراین از فر استفاده می‌کنیم. برای مثال ۱۰۰ گرم کاسبرگ ختمی در ۲۴ ساعت با دمای اون ۶۰ درجه سانتی‌گراد به سادگی خشک خواهد شد این در خالی است که بیرون از آون چیزی در حدود ۷ تا ۸ روز زمان لازم است.

نکات خشک کردن چای ترش

برای جلوگیری از آلوده شدن و استفاده کردن از خواص چای ترش به شکل کامل‌تر بهتر است که از گل‌های ارگانیک استفاده کنید.

بعد از ۲۴ تا ۴۸ ساعت از خشک کردن گل ختمی چای ترش مزه بهتری خواهد داشت.

بهترین زمان برای جدا کردن گل از ساقه ختمی و خشک کردن آن زمانی که گل‌ها سرخ شدند است

هنگام خشک کردن گل ختمی در هوای محیط از قرار دادن آن‌ها روی هم خودداری کنید.

چطور چای سبز ترش درست کنیم؟

چای سبز و خواص آن را همه می‌دانند. حال فکر کنید که بتوانید خواص چای ترش را هم به آن اضافه کنید. بر اساس دستورالعمل زیر این کار به سادگی امکان‌پذیر خواهد شد. نوشیدنی که به روش زیر درست خواهد شد برای دو تا سه نفر کافی است.

دستورالعمل

یک چهارم فنجان گل ختمی خشک شده، به همراه یک چهارم فنجان چای سبز خشک شده، همچنین یک چهارم قاشق غذا خوری برگ استویا و یک قاشق چای خوری عسل تهیه کنید.

چای سبز و چای ترش را در دو لیوان جداگانه بریزید. به روی هر دو لیوان آب جوش خالی کنید. استویا را به یکی از دو لیوان اضافه کنید. حال بعد از ده دقیقه دو قاشق چای خوری از هر دو فنجان را به یک فنجان دیگر اضافه کنید. اگر می‌خواهید که چای سبز شیرین داشته باشید مقدار عسل هم به آن بیفزایید. با این کار شما یک چای سبز ترش پرخاصیت خواهید داشت.

چای ترش خواص چای ترش فشار خون زیبایی کاهش وزن کلسترول کبد ضد سرطان ضدالتهاب آنتی باکتریال افسردگی گوارش

دیدگاه
اگر دیدگاهی نسبت این مطلب دارید عنوان کنید

مطالب بعدی